پس از کشمکش‌های فراوان سرانجام مجمع تشخیص مصلحت نظام، با کلیات طرح واردات خودرو، موافقت کرد. البته به‌نظر نمی‌رسد این پایان کار باشد، زیرا به‌رغم سخنان انتقادی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره شرایط فعلی صنعت و بازار خودرو، طبق رأی اعضا، طرح ساماندهی بازار خودرو باید در کمیسیون تخصصی مجمع نیز بررسی شود.

واردات خودرو

به‌ گزارش همشهری آنلاین، به‌نظر می‌رسد سخنان صادق آملی لاریجانی عامل مهمی در تغییر رویکرد مجمع به موضوع واردات خودرو بوده است.

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در جمع اعضای مجمع گفت: بر حسب گزارش منابع مطلع، نیاز و تقاضای بازار خودرو ۷۰۰هزار دستگاه خودرو بیش از کل تیراژ تولید خودروسازان داخلی است، ضمن اینکه ۷میلیون خودرو هم در صف اسقاط قرار دارند؛ بنابراین معتقدم واردات خودرو، با شرایطی که در مصوبه مجلس آمده، به حمایت از تولید داخلی ضربه نخواهد زد. به‌نظر می‌رسد این سخنان کلید فهم رویکرد تازه مجمع به واردات خودرو باشد.

البته پیش‌تر هم تخمین‌های کارشناسی از کسری دست‌کم ۵۰۰هزار دستگاهی در بازار خودرو حکایت داشت؛ چنان‌که منوچهر منطقی، معاون صنایع حمل‌ونقل وزیر صنعت با اشاره به تولید ۹۰۰هزار دستگاه خودرو در سال گذشته به صراحت اعلام کرده بود: وقتی عرضه در برابر تقاضا کم است، به‌طور طبیعی قیمت بالا می‌رود.

به‌گفته او محاسبات نشان می‌دهد بازار با ۵۰۰هزار دستگاه کسری مواجه است و اگر یک‌میلیون و ۴۰۰هزار دستگاه خودرو عرضه شود، بازار به تعادل خواهد رسید.

به باور کارشناسان همین کسری ۵۰۰ تا ۷۰۰هزار دستگاهی بین کفه‌های عرضه و تقاضا، بازار خودرو را از تعادل خارج کرده و موجب شده قیمت خودروهای پرتقاضایی مثل پراید از ۲۰۰میلیون و پژو۲۰۶ تیپ۲ از مرز ۳۰۰میلیون تومان گذر کند. گمانه‌زنی‌های اولیه حاکی است احتمالا مسئولان بلندپایه در حوزه‌ سیاستگذاری‌های بالادستی، به این نتیجه رسیده‌اند که برای آب‌کردن بهمن قیمت‌ها در بازار خودرو، چاره‌ای جز واردات در پیش‌رو نیست؛ وارداتی که البته می‌بایست بتواند کفه‌های عرضه و تقاضا را در بازار خودرو به تعادل نزدیک کند.

التهاب زیر پوست بازار

اما شاید موضوع دیگری که مجمع تشخیص مصلحت را به تغییر نظر نزدیک کرده، التهاب موجود زیر پوست بازار خودرو باشد. به گزارش همشهری، در ماه‌های اخیر بازار خودرو آنچنان ملتهب بوده که شاهد استقبال افکار عمومی از سخنان افراطی و غیرکارشناسی در فضای مجازی بوده‌ایم. چنان‌که سخنان مسئولان پلیس مبنی بر لزوم تعطیلی ایران‌خودرو و سایپا، در شبکه‌های اجتماعی به دفعات بازنشر داده شد.  

در یک مورد، تیمور حسینی، جانشین رئیس پلیس راهور گفته بود: با تعطیلی ایران‌خودرو و سایپا و واردات خودروهای کم‌مصرف خارجی می‌توان از اختلاف هزینه پول سوخت، حقوق کارکنان ۲خودروساز را پرداخت و آنها را تعطیل کرد.

این اظهارات با انتقاد کارشناسان مواجه شد. رضا خانکی کارشناس مالی در پاسخ به اظهارات جانشین رئیس پلیس راهور نوشت: میانگین قیمت خودرو در بازارهای جهانی ۱۵ تا ۲۵هزار دلار است. اگر ایران‌خودرو و سایپا تعطیل شوند، باید سالانه ۱.۵میلیون خودرو وارد کشور شود. با فرض اینکه هزینه‌های حمل خودرو هم مجانی باشد، هر سال می‌بایست ۲۰ تا ۴۰میلیارد دلار ارز به واردات خودرو تخصیص داده شود.

او ادامه داد: با توجه به وضعیت ارزی کشور، این موضوع موجب می‌شود نرخ دلار به ۶۰ تا ۸۰هزار تومان برسد.  

مجموعه این کشمکش‌ها در فضای مجازی از عمق التهاب به‌وجودآمده در سطح جامعه بر اثر شرایط نابسامان بازار خودرو حکایت دارد؛ موضوعی که حالا به‌نظر می‌رسد موجب شده بازوی مصلحت‌سنجی نظام برای چاره‌جویی به فکر بیفتد.

سابقه ماجرا

شهریورماه سال قبل، مجلس طرح ساماندهی بازار خودرو را تصویب کرد. مراحل تصویب این طرح از مجلس دهم آغاز شده بود اما شورای نگهبان طرح مزبور را به‌دلیل ناهمسو بودنش با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، رد کرده بود.

در مجلس یازدهم اما این طرح اصلاح شد. علی بابایی کارنامی، نایب‌رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس پس از تصویب این اصلاحات اعلام کرده بود: مجلس برای مدیریت بازار به‌دنبال واردات حساب‌شده خودروهایی در محدوده ۵۰ تا ۲۰۰‌میلیون تومان است. با وجود این، طرح ساماندهی بازار خودرو مورد ایراد شورای نگهبان و سپس مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت و تصویب آن به بن‌بست خورد.

در واقع مشکل از آنجا آغاز شد که شورای‌عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام به ماده۴ طرح ساماندهی صنعت خودرو ایراد گرفت. طبق ماده۴ هر شخص حقیقی و حقوقی می‌توانست به‌ازای صادرات خودرو یا قطعات خودرو یا سایر کالاها و خدمات مرتبط با انواع صنایع نیرومحرکه، نسبت به واردات خودرو اقدام کند اما مجمع تشخیص مصحلت نظام اعلام کرد این ماده خلاف سیاست‌های کلی نظام است.

نظر جدید مجمع تشخیص مصلحت 

حالا با توجه به تغییر شرایط، مجمع تشخیص هم به فکر گره‌گشایی افتاده است. چنان‌که عزت‌الله اکبری تالارپشتی، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس خبرداده؛ کلیات طرح واردات خودرو به شرط صادرات خودرو، قطعه و خدمات نیروی محرکه در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسیده است.

به‌گفته او این طرح برای بررسی بیشتر جزئیات آن به کمیسیون‌های تخصصی مجمع ارجاع شد.

هرچند با توجه به سخنان رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس به‌نظر می‌رسد هنوز این طرح نهایی نشده اما با این حال، سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نشان می‌دهد احتمال تصویب نهایی آن بالاست.

آیت‌الله صادق آملی لاریجانی در آخرین نشست مجمع که با حضور روسای قوا برگزارشد، گفت: ۴۰سال است مقوله خودروسازی و تأمین نیاز مردم به خرید خودرو را عمدتا به ۲خودروساز داخلی معطوف کرده‌ایم. ۴۰سال است برای مردم محدودیت ایجاد کرده‌ایم. این موضوع باعث ضایع‌شدن حقوق مردم می‌شود.  

رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه این سؤال را مطرح کرد که آیا مردم امروز از محصولات ۲خودروساز داخلی راضی‌اند؟ آیا با قیمت‌های امروزی خودروهای داخلی، به شرط آنکه تعرفه‌های واردات بالا نباشد، مردم نمی‌توانند از خودروی بهتری استفاده کنند؟ در این صورت آیا این ظلم به مردم نیست؟ آیا اینکه مردم را مجبور کنیم فقط محصولات کم‌کیفیت ۲خودروساز داخلی را خریداری کنند، عامل رقابت است؟  

آیت‌الله آملی لاریجانی در ادامه به صراحت گفت: به‌نظر می‌رسد می‌توان این طرح را به‌نحوی جمع کرد، بنابراین پیشنهاد روشن آن است که با افزودن قیودی بر نظر مجلس، مجموع نظرات مخالفان و موافقان تأمین شود و با اصل واردات موافقت کنیم.

او در عین حال تأکید کرد: بهتر است برای خروج از بن‌بست‌ها قیود و شروطی در نظر گرفته و تشخیص آن هم در مقام اجرا به دولت سپرده شود.

گزارش‌های رسمی منتشرشده حاکی است پس از سخنان رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، این طرح با رأی اکثریت اعضا برای بررسی بیشتر به کمیسیون مشترک ارجاع شد.

کد خبر 673289

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار ثبت نام و قیمت خودرو

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 11
  • نظرات غیرقابل انتشار: 16
  • مجید IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    27 1
    چه شرکتی می تواند خودرو صادر کند حتما تولید کنندگان پس خودشان هم وارد کننده می‌شوند با هر قیمتی می فروشند دوباره همان اش و همان کاسه تعرفه واردات چقدر است با چه ارزی تعرفه محاسبه می‌شود?
  • مبهم FR ۱۰:۵۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    29 2
    واردات خودرو زمانی پاسخگوی نیاز کشور و مصرف کننده خواهد بود که تعرفه گمرکی برای خودرو به حداقل برسد ، و اگر طبق روال سال‌های گذشته واردات خودرو با تعرفه گمرکی سیصد درصدی انجام شود ، فقط طبقه مرفه و ثروتمند جامعه امکان خرید خواهند داشه
  • مرتضی DE ۱۰:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    33 0
    به گفته خودتان 14 میلیون دلار سال گذشته خودرو صادر شد یعنی 600 دستگاه خودرو 20-- 25 هزار دلاری میتوان وارد کرد ایا این جوابگو بازار است اگر بحث جلو گیری از خروج ارز است چرا همین 3000 دستگاه خودرو مانده در گمرکات را ترخیص نمیکنید ارز ان که 5 سال پیش پرداخت شده ! تعرفه مناسب بگذارید این خودرو ها را ترخیص کنید ؟
    • IR ۲۰:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
      16 7
      تعرفه گمرگی هم تو مصلحت نظام قطعا همون سیصددرصد خواهد بود که به حال قشر نیارمند حامعه هیچ فرقی نمیکنه.
  • مولایی DE ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    16 0
    پلیس راهور چه زمانی 6 دستگاه خودرو تارا و 30 موتور سیکلت را قرعه کشی میکند ؟ چرا خبر رسانی نمیکنید ؟
  • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    14 4
    دلالان پر نفوذ اجازه نمیدن.
  • علی IR ۱۶:۵۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    16 0
    چقدرخوبه ببینیم خودمسؤلین چه خودروهایی سوارمیشوندوترددمیکنند
  • یاسوج IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    12 2
    جانشین پلیس راهورحرف اول واخررازدمراجعه کندبه سخنانش....بریزیددوراین ارابه های مرگ وزیان ده برای ملت را...مصلحت نظام هم نسخه ای پیچیدمشروط که بازدردسرمیاره....آقا این خودروسازها والا بالله خیرخواه ملت نیستند....
  • ناشناس IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    12 0
    باید مجمع به فکر جان مردم باشد و اکثریت مردم از خودرو داخلی ناراضی هستند و نباید با خواست قانونی مردم مخالفت کرد مردم بهتر از همه تشخیص داده اند
  • IR ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    10 0
    دولت محترم جناب آقای ریسی مگر شما شما حامی مستضعفان نبودید چرا با مردم رو راست صحبت نمی‌کنید مردم شما را به چهره ضد فساد می‌شناسند خواهشمندیم به این بازار آشفته خودرو سر و سامان دهید
  • سید IR ۱۸:۳۴ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    9 3
    اگه واردات خودرومعنیش این باشه که تولیدداخل ارزون بشه خوبه ولی اگه خودروواردبکنندپرایدهمون ۲۰۰تمن باشه چه فایده دارم به نظرم اگرجایی این کاربگن هرشخصی می تونه خودروخارجی خودش بخره به ایران بیاره مشکلی بهترمیشه اگه دولت ماشین واردبکنه هیچ وقت پرایدمثلانمیشه ۲۰ میلیون بدونینید۲۰۰میمونه.
  • حسین IR ۱۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    9 0
    باز هم مافیا بازی شروع شد
  • IR ۱۹:۴۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    8 1
    بخدا سرکارییم. مقصد وارد نکردن هست فقط افکار عمومی دارن فعلا بازی میدن باشرایط که آدم خندش میگیره. خودرو پراید به کجا صادر کنیم تا بتونیم خودرو وارد کنیم. راه‌حل اینه وسط راه بریزیم دریا بعد بگیم صادر کردیم....
  • IR ۲۰:۳۸ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    8 3
    خودرو را با قرعه کشی و قطره چکانی به مردم میدهند بعد قصد صادرات هم دارند. حرف نسنجیده و غیر کارشناسی می زنند و بعد رسانه های خارجی را متهم به سوژه سازی می کنند
    • IR ۰۷:۱۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
      0 5
      اول اینکه خودرو داخلی فقط پراید نیست دوم تا همین الان هم صادرات خودرو داشتیم سوم همه کشورها با سطح تکنولوژی های مختلف به همدیگر کالا صادر می کنند
  • مانی IR ۲۳:۲۰ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۰
    4 3
    مشکل اصلی خود ما مردم هستیم وقتی برای قرعه کشی صف میبندیم وقتی برای این ارابه صف میبندیم میشه همین هرچی سرمون بیاد حقمونه
  • ا IR ۰۰:۵۷ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    2 1
    ۱۲۳۴۵۶۷۸۹
  • درد IR ۰۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    1 1
    آقا نخواستیم از مردم بکشید بیرون
  • IR ۰۳:۴۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    3 0
    دیگر وضع طوری شده است که اگر از یک بچه 7 ساله هم بپرسید می‌داند که واردات با تعرفه پایین یا واردات خودرو دست دوم بهترین چاره است پس به حقوق مردم احترام گذاشته واردات را آزاد کنید و این ظلم عظیم را از روی مردم بردارید این خودرو ساز ها درست بشو نیستند مگر تحول اساسی در آنها ایجاد کنید که زمان بر است باید به مسئله تعارض منافع و رانت خواری و مافیا رسیدگی شود که... گر حکم شود که مست گیرند در شهر هر آنچه هست گیرند
  • IR ۰۵:۴۳ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    4 1
    صادرات خودرو یعنی چه . مگه چه قدر خودرو به مردم واگذار میشه که بخوان یه تعداد ازشون صادر کنند . این جوری که داخل کشور همین هم قحطی میشه و دوباره قیمت ها سر به فلک می‌کشه . عجیبه واقعا این جوری که مشکلات صد برابر میشه . واقعا چرا مافیا نمی‌گذارند بازار خودرو خوب شه
  • ناشناس IR ۱۰:۰۱ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    3 1
    باید با توجه به مصرف عموم مردم از لحاظ رنج قیمتی که خودروهای پرتقاضامثل پژوپارس وسمندنیازعموم است تو این رنج قیمتی واردکندتا ایجاد رقابت بشه با تولید داخل آنوقت ببین کسی ازاین آشغالها سوارمیشه مجبور به ارتقاسطح کیفی هستند و پایین آوردن قیمت تنها راهکارهمینه
  • امین IR ۱۰:۰۲ - ۱۴۰۱/۰۲/۱۱
    6 0
    مردم پراید و پژو نمیخوان